Sastanak i potpisivanje protokola o formiranju multidisciplinarnih timova u šest jedinica lokalne samouprave

Dana 7. septembra 2021. godine u Beogradu Udruženje Izlazak u saradnji sa Kancelarijom za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije, u okviru projekta „Biram oporavak“, organizovalo je sastanak i potpisivanje protokola o formiranju multidisciplinarnih timova u šest jedinica lokalne samouprave: Loznica, Šabac, Sremska Mitrovica, Bor, Majdanpek i Novi Pazar.

Protokolom je uređen zajednički rad svih relevantnih aktera na lokalnom nivou u zaštiti prava ranjivih kategorija pogođenih problemom zavisnosti ili su u riziku od nastajanja iste i primeni alternativnih mera i programa za pomoć i podršku oporavku od zavisnosti poštujući njihov najbolji interes. Problem zavisnosti je izuzetno složen psihosocijalni problem koji se ne može rešavati samo unutar jedne profesije/struke, već isključivo efikasnom međusektorskom saradnjom različitih tela i organizacija koje ponaosob imaju specifičnu kompetentnost i odgovornost. Upravo stoga cilj Protokola je da se uspostavi i podstakne uspostavljanje multidisciplinarne saradnje sa jasno razrađenim postupanjima svakog sistema.

Nakon ceremonije potpisivanja, predstavnici Grada Loznica imali su priliku da prisutnima prikažu Akcioni plan za borbu protiv droga na teritoriji Grada Loznice, kao primer dobre prakse, kao i da podele informacije o prednostima i izazovima u formiranju i načinu funkcionisanja multidisciplinarnog tima u Loznici.

Usledila je radionica na kojoj je Mulka Nišić, predstavnica Udruženja „Proslavi Oporavak“ iz Bosne i Hercegovine, održala predavanje o ABCD modelu mapiranja i mobilizacije resursa u lokalnoj zajednici, kao i načinima i procedurama izrade akcionih planova na lokalnom nivou, a potom su članovi multidisciplinarnih timova iz šest lokalnih samouprava prikupili ideje, razmenili informacije i postavili osnove za izradu akcionih planova na teritorijama svojih lokalnih samouprava.

Autor: Jelena Denčić, klinički psiholog