13.09.2024. SAD: Addiction Treatment Services, Seattle, USA: Zašto sanjate drogu kada ste u apstinenciji

Ako se oporavljate od ovisnosti i neko vrijeme ste u apstinenciji, možda ćete početi doživljavati uznemirujuće snove. Uobičajena je pojava da doživite snove tako živopisne da se probudite vjerujući da ste upravo uzeli drogu. Ovo je obično zastrašujuće ako ste se borili s oporavkom od ovisnosti, a možda čak i iskusite osjećaj krivnje kada se probudite. Snovi o drogi će obično biti noćna mora sa svjesnim strahom od recidiva. Ovi snovi su dio procesa oporavka i čak se mogu smatrati pozitivnim. Oni mogu biti pokazatelj kako napreduje vaš oporavak. Možda mislite da ste preboljeli svoju ovisnost, ali ponekad postoji dio vas koji još uvijek ovisi o supstanci.

 

Pozadina snova o drogi

 

Niko nije siguran koja je pozadina snova. Postoje mnoga teorijska tumačenja:

  • Snovi su nasumične slike koje je vaš mozak stvorio da odgovori na događaje koji su se dešavale tokom dana.
  • Snovi pripremaju um za moguće buduće stresove, kao da se um kondicionira da se efikasno nosi sa stvarima.
  • Snovi vam omogućavaju da kontaktirate svoju podsvijest, što može biti uvjerljivo iskustvo. Primjer je kada snovi inspiriraju velike izume.
  • Snovi nisu ništa drugo do besplatna zabava koju pruža mozak.
  • Snovi predstavljaju ispunjenje želja, način da se dovrše stvari koje je podsvijest željela da uradi, ali nije.
  • Snovi su način vašeg uma da osigurate da se buduća sudbina može manifestovati.

 

Postoje različiti razlozi zbog kojih će osobe koje su bile ovisne o psihoaktivnim supstancama iskusiti snove o drogama iako su oduševljeni uspjehom u oporavku. Ako ste dugo koristili drogu, to je bio bitan dio vašeg života. Kada ih prestanete koristiti, često razmišljate o njima i pamtite detalje. Ta sjećanja i misli tada utiču na snove. Vjeruje se da su snovi inspirisani događajima koji su se desili tokom dana. Ako biste se jednog dana podsjetili na vašu prošlu upotrebu droge, to bi mogao biti okidač za sanjarenje o drogama. Također postoji veća tendencija da se sanjaju recidivi tokom stresa. Ovo može ukazivati ​​na to da morate pronaći efikasniji način upravljanja stresnim situacijama.

 

Droga i snovi

 

Većina ljudi koji redovno koriste droge neće doživjeti snove jer upotreba droga ima tendenciju da potisne sanjanje. Na ovaj način, snovi o drogi mogu predstavljati “nedovršeni posao” za podsvijest. Ovo posebno važi za one koji su doživjeli traumu ili su učestvovali u sramnom ponašanju dok su koristili drogu. Što se duže suzdržavate od droge, veća je šansa da doživite snove o drogama ili noćne more. Ovi snovi mogu igrati ulogu u promicanju depresije ili anksioznosti ako ste ih iskusili u prošlosti. Um od vas traži da pogledate bolna iskustva koja su možda i bila uzrok vaše upotrebe droga.

 

Snovi o drogi su faza u procesu oporavka

 

Centri za liječenje i medicinski stručnjaci će vam reći da su snovi o drogama pozitivan dio oporavka. Iako su ponekad zastrašujući i osjećate se kao da gubite razum, oni vam mogu pokazati da je potrebno još rada na sebi. Iako ste odlučili da prestanete da koristite droge ili pijete, vaša podsvijest može i dalje žonglirati sa promjenom koju ste napravili. Snovi mogu biti užasno stvarni, ali su dio vašeg oporavka dok se krećete svojim životom bez supstanci. Bilo bi najbolje da svoje snove podijelite sa svojim savjetnikom, grupom za podršku ili rehabilitacijskim osobljem kako biste imali podršku koja vam je potrebna dok se bavite osjećajima koje imate. To može uključivati ​​promjenu stvari u vašem životu kako biste osigurali da izbjegnete recidiv.

 

Možete imati svu motivaciju na svijetu da ostanete u apstitenciji, ali podsvijest može i dalje žudjeti za drogom. Iako postoje mnoge prednosti trezvenosti, vaša podsvest ne razmišlja na isti način kao vaš svjesni um. Um osobe koja više ne konzumira alkohol svjestan je da bi jedan gutljaj alkohola bio užasna ideja. Podsvjesni um samo zna da želi gutljaj alkohola i nema sposobnost rasuđivanja. Kada zaspite, podsvijest prikazuje slike vaše ovisnosti. Stvara jasne slike koje mogu uključivati ​​vas kako sjedite tamo i pijete čašu alkohola ili uzimate drogu po izboru. Iako se osjećate da ste prevazišli svoju ovisnost, vaša podsvijest vam daje do znanja da se svi entiteti u vama ne osjećaju isto. Dobra vijest je da snovi o drogama obično nisu znak recidiva. Svjesni um, koji je kontroliran izborima koje donosite, i podsvijest imaju različite načine snalaženja. Možda će biti potrebno neko vrijeme da vaša podsvijest proradi kroz vašu trezvenost.

 

 

Snovi o drogi mogu vam pomoći da prepoznate da je oporavak putovanje, a ne odredište. Ovo može biti pozitivno jer može dovesti do toga da svom oporavkuposvetite više pažnje. Snovi o drogi možda nisu dobar znak ako ih imate previše. Ako se snovi ponavljaju ili osjećate da bi to moglo dovesti do ponovnog korištenja, razgovarajte s nekim iz vašeg sistema podrške. Razgovor o tome sa svojom grupom od 12 koraka ili savjetnikom pomoći će vam da se pomirite s onim što doživljavate dok spavate. Znajte da će se snovi smiriti nakon što se postigne nova faza oporavka. Lijek više neće opterećivati ​​vašu podsvijest, a vi ćete savladati još jednu prepreku u procesu oporavka. Kada naučite kako vaš um reaguje kroz snove o drogama, bolje ćete razumjeti process kroz koji prolazite. Možete naučiti da se nosite sa ovim živopisnim snovima na pozitivne načine koji će vam pomoći.

 

Izvor: Why You Have Drug Dreams Once You’re Sober | Addiction Recovery (northpointseattle.com)