18.06.2021. SAD: Neke stvari koje vredi znati

Ovde su vam predstavljene neke stvari/iskustva koja su prošla kroz moj radar prošle nedelje.

Mislim da tu nema mesta za puno povezivanja između tih iskustava, ali neki komadići i delovi mogu vam biti interesantni.

Uzajamna pomoć

“Analize pokazuju da je članstvo u grupama za uzajamnu pomoć jako povezana sa većim učešćem i promenama (samoprocene) na društvenim mrežama, većim nivoom kapitala za oporavak i jačom posvećenošću trezvenosti i apstinenciji. Nalazi istraživanja su pokazali, da učešća u grupama za uzajamnu pomoć, mogu pomoći u oporavku od zavisnosti kroz nekoliko mehanizama za promene u korist oporavka. Ovo istraživanje podvlači kako grupe za uzajamnu pomoć mogu na kraju dopuniti formalni tretman zavisnosti.”

Rezidencijalni tretman

Grupa koja prati napredak sprovođenja politika vezanih za droge i alkohol Škotske Vlade, strategije pod nazivom “Prava, poštovanje i oporavak”, je izvestila: “Suštinska znanja i rupe u naučnim dokazima povezuju se sa korišćenjem rezidencijalnog tretmana, kao i standard brige kako bi se optimizirali ishodi i smanjili rizici za osobe koje prolaze kroz proces oporavka.”

Iako definitivno postoji potreba za poboljšanjem dokaza o efikasnosti rezidencijalnog tretmana (ironija i kvaka je u tome što mali broj akademika uopšte ocjenjuje rezidencijalni tretman kao vredan pažnje), ovo se kosi malo sa ponavljanjem izjave da “da nema dokaza da oporavak deluje.” Možda sam i previše ciničan. Neke dokaze možete pročitati na ovom linku.

 

Narativni oporavak

NHS Lothian’s Grand Rounds (online radionice za osoblje) ove nedelje su predstavili Colina Bairda doktora (anesteziologa) koji se oporavlja od zavisnosti od opijata, deleći svoju snažnu i autentičnu priču sa dokazima o stopama zavisnosti i oporavka među doktorima. Više o njegovoj priči možete saznati  ovde.

“Jednog dana se jednostavno desilo – u svoj džep sam stavio jedan špric nekorišćenog fentanila na kraju intervencije, i to je bilo to.” Dr. Colin Baird  

 

Izvor: https://recoveryreview.blog/