Zloupotreba droga kod tinejdžera

Zloupotreba droga kod tinejdžera

 

Zloupotreba droga kod tinejdžera dovodi do mnoštva problema, poput problema sa normalnim razvojem mozga, kao i potencijalnih posledica na akademski uspeh, kao i narušenih ličnih odnosa. Nažalost, mnogi roditelji nisu svesni ozbiljnosti problema s kojom se populacija adolescenata i tinejdžera suočava.

Znakovi da Vaš tinejdžer možda zloupotrebljava drogu

Problem koji nastaje pri identifikaciji zloupotrebe droga kod tinejdžera se ogleda u tome da oni simptomi zloupotrebe droga kojih je većina ljudi svesna, kod tinejdžera izgledaju kao normalno ponašanje. Drugi problem je u tome što nijedan roditelj ne želi da vidi problematične uzorke ponašanja, kao i zloupotrebu droge u početnoj fazi kod svoga deteta (tinejdžera). Osim generalnog neraspoloženja i tajnovite prirode većine tinejdžera, tu su i drugi simptomi na koje bi trebali obratiti pažnju jer možda vaš tinejdžer ipak zloupotrebljava drogu.

Znakovi tinejdžerske zloupotrebe droge

 • Curenje iz nosa,
 • Nagli gubitak težine,
 • Gubitak interesa za omiljene aktivnosti ili zabavu,
 • Hronični kašalj,
 • Neprikladna odeća (najčešće tinejdžeri pokušavaju da sakriju tragove igle s dugim rukavima).

Ostali znakovi:

 • Naglo pogoršanje uspeha u školi,
 • Neprikladno ponašanje kod kuće i u školi,
 • Izostajanje iz škole,
 • Promene prijatelja,
 • Krađe,
 • Preterana glad,
 • Gubitak apetita.

Kako roditelji mogu da reaguju?

Nemojte paničiti. Sada nije vreme za to. Vreme je za akciju. Ukoliko otkrijete da vaš tinejdžer zloupotrebljava droge, bitno je da zapamtite da je pomoć dostupna. Postoje grupe podrške u svim većim gradovima koje pomažu roditeljima da se nose sa svojim tinejdžerima i koje takođe edukuju roditelje o zloupotrebi droga kroz adolescenciju i šta roditelji mogu da učine da im pomognu.

I ne igrajte igru optuživanja. Lako je upirati prstom i kriviti. To je čak i lakše nego nositi težinu celog problema na svojim ramenima. Razgovarajte sa vašim tinejdžerima i slušajte što on ili ona ima da kaže vezano za školu, drogu i sve ostalo o čemu želi da razgovara.

Razgovori su poželjni čak i ako je za vas bolno ono što vaše dete govori. Veoma je bitno da vaše dete zna da ste uz njega bez obzira na sve, kako bi se dete/tinejdžer osećalo/o manje usamljeno/n u borbi nadvladavanja zavisnosti.

Ukoliko sumnjate da vaše dete/tinejdžer zloupotrebljava droge, važno je odvesti ga na tretman u najkraćem mogućem roku. Što pre pojedinac dobije pomoć, veće su šanse da će se održati potpuni oporavak. Ukoliko tinejdžeri ranije odu na tretman, velika je verovatnoća da će izbeći put da postanu zavisni. Treba razmotriti mogućnost obraćanja ustanovi za rehabilitaciju od droga koja pruža poseban tretman i program za mlade koji zloupotrebljavaju drogu. Što više iskustva imaju sa mladima, to će biti bolji i delotvorniji sa vašim detetom/tinejdžerom.

Tinejdžeri i zloupotreba lekova prepisanih od strane doktora

Iako su alkohol i marihuana ono što najčešće koriste tinejdžeri, lekovi sa receptom su na trećem mestu konzumiranja. Tinejdžeri često lakše dolaze do lekova sa receptom, nego do droge na ulici, jednostavno odlaze do članova porodice ili prijatelja od kojih mogu uzeti nekoliko tableta. Tinejdžeri takođe često misle da su lekovi na neki način sigurniji za zloupotrebu nego droga sa ulice, zbog toga što su prepisani od strane doktora. Ustvari, lekovi protiv bolova prepisani od strane lekara, mogu biti štetni za naše zdravlje jednako kao i heroin.

Mnogi tinejdžeri navode jednostavan pristup lekovima kao jedan od razloga zašto ih vole više od ilegalnih droga danas. No, jedan od najvećih razloga kod tinejdžera može biti činjenica da je društvena stigma znatno manja prema lekovima koji se izdaju na recept od strane doktora, nego prema ilegalnim supstancama.

Da li je tretman kod tinejdžera potreban?

U specifičnim tinejdžerskim rehabilitacionim programima, klijenti će biti okruženi drugim tinejdžerima koji se bore sa sličnim problemima zloupotrebe droge. Tokom grupne terapije mogu da uče kroz iskustva drugih i da ponude podršku. Budući da pritisak vršnjaka igra veliku ulogu u životu tinejdžera, pa tako i u prvim iskustvima korišćenja droge, mladi mogu da upoznaju nove prijatelje koji će imati pozitivan uticaj na njh, pomažući im da se odupru povratku nakon što završe sa formalnim tretmanom. Akademsko osoblje je takođe jedno od osnovnih komponenti svakog programa odvikavanja kod tinejdžera. To osigurava da tinejdžeri dok prolaze kroz tretman, ne zaostaju sa svojim školskim obavezama, dok dobijaju pomoć koja im je potrebna kako bi se oslobodili problema sa zloupotrebnom droge.

Da li je lečenje potrebno?

Istina je da je izuzetno teško izbaciti navike korišćenja droge bez odgovarajućeg tretmana odvikavanja za mlade. Zavisnost je komplikovan problem koji često ide dublje od same radoznalosti. Zbog toga oporavak od zavisnosti za mlade često uključuje individualnu terapiju, grupnu terapiju i medicinsku brigu i tretman kao deo programa.

Ukoliko sumnjate da vaše dete/tinejdžer zloupotrebljava droge, važno je potražiti pomoć u najkraćem mogućem roku. Što prije mlada osoba dobije pomoć, veće su šanse da će se održati potpuni oporavak. Nemojte čekati, nazovite nas danas i proverite kakve programe rane intervencije nudimo. Budite spremni da podržite vaše dete da započnete proces oporavka. Potražite pomoć!