Roditelj zavisnik

Kako se nositi sa problemom zavisnosti roditelja?

 

Zavisnost ima različite efekte na bliske osobe, ali održavati odnos sa zavisnikom uvek znači borbu. Iako tinejdžeri koji se bore sa problemom zavisnosti od droga mogu biti veoma „teški“ za roditelje, situacija postaje još složenija i osetljivija kada su roditelji ti koji su zavisni od psihoaktivnih supstanci. U tim situacijama, deca često na sebe preuzimaju odgovornosti odraslih dok pokušavaju da pomognu svojim roditeljima.

Kako zavisnost od droga utiče na decu zavisnika?

Osnovni cilj svakog našeg pokušaja je usmeravanje zavisnog roditelja ka procesu oporavka. Nažalost, sve dok nisu spremni da potraže pomoć, odnos roditelj-dete često prolazi kroz ekstremnu promenu uloga. Kada se to dogodi, dete je primorano da počne da se brine o odrasloj osobi. Deca osoba zavisnih od droga mogu biti dovedena u nepravedan položaj radi pružanja emocionalne podrške i fizičke nege, kako odrasloj osobi, tako i sebi.

U mnogim slučajevima dete preuzima te dodatne terete, ne shvatajući da to nije „normalan“ način na koji većina porodica funkcioniše. Dete može čistiti za zavisnim roditeljem i obavljati druge stvari koje roditelju omogućavaju da nastavi ciklus zloupotrebe supstanci. Deca konačno razviju i zaštitnička osećanja prema roditeljima. Mogu ostajati kod kuće da bi pazili na roditelje, zanemarujući svoj društveni život. Roditelji će često razgovarati sa detetom o zrelim i neprikladnim temama, kao što su prepričavanje seksualnih susreta ili prethodnih slučajeva zloupotrebe supstanci. Deca u tim situacijama mogu da brane svoje roditelje, tražeći izgovore za upotrebu droge, čak i ako ponašanje njihovih roditelja ugrožava njihovo emocionalno zdravlje.

Kada su deca spremna da se suprotstave svojim roditeljima koji imaju problem zavisnosti?

Za decu je uključivanje roditelja u program oporavka zastrašujuć, ali neophodan koncept. Dete se često može osećati kao da izdaje poverenje roditelja kada traži pomoć od drugih. Problem se pogoršava ako zavisni roditelj reaguje negativno i istrese se na dete. Iz tog razloga zaštita dece treba da bude prioritet. Podržavajući porodični prijatelji ili članovi porodice bi trebali biti oni koji će započeti razgovor o oporavku sa roditeljem. Ako nisu starija, deca ne bi trebala biti uključena u suočavanje člana porodice sa njegovim ili njenim problemom zavisnosti.

Faza intervencije

Razgovori o zavisnosti obično su vrlo intenzivni i roditelji zavisni od droga mogu reagovati burno i nepredvidivo. Važno je da deca izbegavaju da se sama součavaju sa roditeljima. Kad za to dođe vreme, treba angažovati nekoga sa iskustvom u intervencijama.

Kada bude pravo vreme za sprovođenje intervencije, takođe treba pozvati prijatelje i članove porodice da učestvuju. Posebno je važno da se intervencija organizuje u vreme kada će roditelj biti trezan ili „bistre glave“. To povećava verovatnoću da će on ili ona biti otvoreniji za zabrinutost koja će biti izražavana.

Čak i ako roditelj obeća da će se lečiti, možda neće istrajati u tom obećanju. Detetu treba razjasniti realna očekivanja i pružiti mu doslednu emocionalnu podršku. Deci je potrebna podrška pre, tokom i nakon intervencije i procesa rehabilitacije. I za roditelja, i za dete ulazak u proces oporavka je presudan.

Ako ste uvideli da je konzumacija droga vašeg roditelja izmakla kontroli i da od toga imate posledice koje utiču na vas i vaše bližnje, nemojte čekati, nazovite nas danas. Niste sami! Potražite pomoć!