Detoks ili detoksikacija

Detoks ili detoksikacija

 

Šta je detoks?

Detoks ili detoksikacija od droga je čišćenje tela od toksina i štetnih supstanci nakupljenih tokom stalne konzumacije droga. Ispiranje toksičnih materija je od vitalnog značaja za zdravlje pojedinca, njegovu stabilnost i nastavak procesa oporavka. Iako detoks može biti neugodan i težak, postoji način da se umanji fizički bol.

Detoksikacija može biti opasna ukoliko nije pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja, pa se preporučuje da se sprovodi u bolničkom sistemu, mada se može sprovoditi i van bolnice.

Detoks adresira fizičke probleme koji dolaze kao propratna pojava uz zavisnost, a treba ga pratiti i psiho-socijalni tretman. Različite zavisnosti zahtevaju različite detoksikacije i psiho-socijalne tretmane.

Kod opijatskih zavisnika

Detoksikacija je postupak kojim se osobi zavisnoj od opijata olakšava rešavanje apstinencijalnog sindroma nakon prekida uzimanja heroina (i drugih opijata) postupnim smanjenjem dnevnih doza metadona ili buprenorfina u periodu do mesec dana. Obično traje izmedju 7-30 dana zavisno od načina tretmana.

Primenjuje se kod osoba kod kojih je potpuno odvikavanje, i nakon toga održavanje apstinencije, dogovoreno kao terapijski cilj.

Detoksikacija je prvi korak u tvom procesu oporavka. Kako bi nastavio ka stabilnom dugotrajnom oporavku nazovi nas danas. Vreme je. Potraži pomoć!