12.10.2023. Hrvatska: Ivan Ćelić: U Hrvatskoj dve osobe umrle od predoziranja fentanilom

Dve osobe umrle su u Hrvatskoj od predoziranja fentanilom, drogom koja je sto puta jača od morfijuma i pedeset puta jača od heroina, rekao je za RTL  psihijatar Ivan Ćelić sa Klinike za psihijatriju Vrapče. Radi se o muškarcima u dobi od 40 godina, bivšim zavisnicima koji su se u jednom trenutku lečili u Vrapču.

 

“Reč je o dugogodišnjim  zavisnicima od supstanci koji su kroz određeni period uzimali heroin, nakon toga bili na supstitucionalnoj terapiji. Mi smo se pribojavali podataka koji dolaze iz Severne Amerike i, nažalost, bez obzira na to što još uvek nemamo službene toksikološke nalaze, prema navodima porodice, u blizini preminulih pronađena su pakovanja fentanila zbog čega je osnovana sumnja da se radi o predoziranju fentanilom. Koliko je meni poznato to su prvi slučajevi u Hrvatskoj koji su vezani uz predoziranje fentanilom”, rekao je Ćelić.

 

Kaže da se mogu očekivati i novi slučajevi.

 

“Mi smo spremni. Videvši situaciju problema konzumiranja droga na području Amerike i Kanade, ali i pojedinačnih slučajeva na Baltiku, već smo organizovali određene edukacije kako bismo bili posebno spremni za ovu posebnu podgrupu opijata”, rekao je Ćelić.

 

“Kokain se meša sa fentanilom, to je problem”.

 

Fentanilu mogu biti izloženi svi koji konzumiraju teške droge, kaže.

 

“Svi su izloženi. Najviše su izloženi oni koji kupuju drogu na ulici. Jedan od posebnih problema je što vi možete da kupite kokain koji može da bude prošaran fentanilom, gde su ga dileri pomešali kako bi dobili veći zavisnički potencijal. Stvaranje zavisnosti od fentanila koji je od pedeset do sto puta jači od heroina i morfijuma i naravno povećava verovatnoću brojnih komplikacija. Najveća komplikacija je respiratorna depresija koja nominalno vodi u smrt”, rekao je.

 

Ćelić kaže da se nikad ne može reći da se radi dovoljno na suzbijanju ove droge.

“U Republici Hrvatskoj u smislu terapijskog sistema mogu da kažem da radimo dosta, ali moramo još da radimo na razvoju preventivnih učinkovitih programa. Najvažnije je da mlada osoba bude svesna, edukovana i da nikad ne uzme nikakvu smrtonosnu drogu”, rekao je Ćelić.

Capakov pomoćnik: Često se meša sa drugim drogama

 

“Najveća opasnost leži u tome što ga je vrlo teško dozirati i često osoba koja ga kupuje na ilegalnom narko tržištu ne zna šta kupuje, ne zna koliko je taj proizvod potentan. Ono što je takođe opasno jeste da se taj proizvod često meša sa drugim drogama – ili heroinom ili sa nekim sintetičkim stimulansima”, kaže Željko Petković, pomoćnik direktora HZJZ-a za suzbijanje zloupotrebe droga.

 

Kod nas se kao lek više od 40 godina izdaje uz recept. Čuva se pod ključem, a dostupan je kao flaster, ampula i sprej za nos.

 

To je lek koji je registrovan prema najstrožijoj kategoriji. Lek je registrovan na poseban recept, što znači da određena grupa lekara koja za to ima dozvolu, prepisuje ga na dupli recept.

 

Ta baza podataka je čak dostupna policiji u slučaju nekog problema i to je najstrožiji protokol za lekove u Hrvatskoj”, kaže Ana Soldo, predsednica Hrvatske lekarske komore.

 

Prvenstveno se koristi za ekstremno jake bolove.

 

“To su najčešće pacijenti koji su u terminalnim fazama života nakon neke onkološke bolesti ili neke druge dijagnoze gde drugi lekovi ne deluju, pa se onda primjenjuje”, objašnjava Soldo.

 

 

Izvor: https://www.index.hr/vijesti/clanak/psihijatar-s-vrapca-u-hrvatskoj-dvoje-ljudi-umrlo-od-predoziranja-fentanilom/2499128.aspx