15.02.2022. Velika Britanija: In memoriam Rowdy Yates

Pogodila nas je vest o smrti našeg prijatelja i kolege Rowdy Yatesa. Kroz rad u oblasti zavisnosti i oporavka, imali smo čast da blisko sarađujemo sa njim. Rowdy je podržavao naš rad i bio govornik na konferencijama u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Rowdy je preko četrdeset godina radio u oblasti zavisnosti i oporavka i kako je i sam rekao:

“…tokom svog radnog veka, imao sam privilegiju da iskusim oblast lečenja zavisnosti, kao korisnik/klijent, zaposlena osoba, menadžer, istraživač i edukator!

Bio je izvršni direktor Evropske radne grupe za istraživanja iz oblasti opojnih droga (European Working Group on Drugs Oriented Research – EWODOR) te predsednik Evropske federacije terapijskih zajednica (EFTC). Njegovo radno iskustvo uključuje i poziciju višeg istraživača na Unverzitetu Stirling u Škotskoj, te voditelja grupe “Škotske studije o zavisnostima” na Fakultetu primenjenih društvenih nauka Univerziteta Stirling. Bio je suosnivač i direktor Lifeline projekta, jedne od najstarijih specijalističkih službi iz ove obasti u Velikoj Britaniji.

  1. godine, Rowdy je dobio orden Britanskog carstva MBE za doprinos prevenciji zavisnosti od droga, zatim počasnu diplomu organizacije Phoenix Futures 2012. godine, te 2018. godine nagradu William O’Brien za izvrsnost koju dodeljuje Svetska federacija terapijskih zajednica.

Autor je brojnih radova o problemima zavisnosti i zagovarao je model terapiskih zajednica i bio-psihosocijalni model koji tvrdi da je zavisnost interakcija koja uključuje biološki, psihološki i socijalni domen. Prema njemu, efektivne intervencije moraju povećati resurse osoba u sva tri domena, a terapijske zajednice to rade na sistematičan način. U jednom intervjuu je rekao:

TC to radi sistematski. Vraća dobro fizičko zdravlje, podučava pozitivne reakcije na žudnju, podstiče efikasno upravljanje komorbiditetima. Poboljšava samopoštovanje kroz postizanje ciljeva, kontrolu impulsa i slavljenje uspeha i dobrog ponašanja.”

Rawdy će ostati zapamćen po svom doprinosu u ovoj oblasti, ali i po svojoj upečatljivoj ličnosti, humoru i muzici. Neka počiva u miru!