21.10.2022. SAD: Izloženost kanabisu u prenatalnom periodu povezana je sa mentalnim poremećajima kod dece koji istrajavaju u ranoj adolescenciji

Rezultati istraživanja koje finansira NIH predstavljaju doprinos, sve brojnijim, naučnim dokazima o negativnim zdravstvenim efektima upotrebe kanabisa tokom trudnoće

 

Izloženost kanabisu u prenatalnom periodu tokom sredine prvog tromesečja – generalno nakon pet do šest nedelja razvoja fetusa – povezana je sa problemima pažnje, socijalnim i problemima u ponašanju koji traju kod dece kada ulaze u ranu adolescenciju (11 i 12 godina starosti), pokazalo je novo istraživanje koje je podržao Nacionalni institut za zloupotrebu droga (NIDA), kao deo Nacionalnih instituta za zdravlje. Ova stanja mogu dovesti do većeg rizika od poremećaja mentalnog zdravlja i upotrebe supstanci u kasnoj adolescenciji, kada su mladi obično najpodložniji ovim poremećajima i ponašanjima.

 

Ova studija, objavljena danas u časopisu JAMA Pediatrics, analizirala je podatke iz tekuće Studije adolescentskog kognitivnog razvoja mozga (ABCD), najveće dugoročne studije razvoja mozga i zdravlja kod dece i tinejdžera u SAD, koju podržavaju NIDA i još devet instituta, centara i kancelarija NIH-a. Studiju su sproveli naučnici sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu.

 

Ovi rezultati daju doprinos istraživanjima o uticaju upotrebe kanabisa tokom trudnoće. Prethodna analiza, koristeći osnovne podatke iz ABCD studije, pronašla je povezanost između izloženosti kanabisu u prenatalnom periodu i problema u ponašanju kod ove dece uzrasta od 9 do 10 godina. Pretkliničke studije pokazale su da delta-9-tetrahidrokanabinol (THC), glavna psihoaktivna supstanca u kanabisu, može da prođe placentu i potencijalno utiče na razvoj mozga.

 

Upotreba kanabisa među trudnicama povećala se sa 3% u 2002. na 7% u 2017. godini. U 2018. godini 4.7% trudnica prijavilo je upotrebu kanabisa i 5.4% u 2019. godini, pokazalo je Nacionalno istraživanje o korišćenju droga i zdravlju. Rezultati ove nove analize dodatno upozoravaju na upotrebu kanabisa tokom trudnoće, kažu autori.

 

ABCD studija prati približno 12.000 mladih dok oni sazrevaju u mlade odrasle osobe. Istraživači redovno mere strukturu i aktivnost mozga učesnika koristeći magnetnu rezonancu (MRI) i prikupljaju psihološke, faktore sredine i kognitivne podatke, kao i biološke uzorke. Studija ABCD nastoji da razume faktore koji utiču na mozak, kognitivni i društveno-emocionalni razvoj, sa krajnjim ciljem pružanja korisnih informacija koji će pomoći nastavnicima, zdravstvenim radnicima i kreatorima politika da poboljšaju živote sve dece, kako danas, tako i za generacije koje dolaze.

 

 

Izvor: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/prenatal-cannabis-exposure-associated-mental-disorders-children-persist-into-early-adolescence