23.10.2020.SAD: Kako smanjiti broj umrlih od predoziranja opioidima

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) i druge savezne agencije izložile su svoju viziju revolucionarne studije koja nastoji nadopuniti praznine u obuhvatu zajednica koje su najviše pogođene opioidnom epidemijom dokazanim, naučno utemeljenim intervencijama za poremećaj uzimanja opioida. Ovaj je pristup detaljno opisan u članku objavljenom u posebnom izdanju časopisa Drug and Alcohol Dependence, a također opisuje rani uticaj COVID-19 na te ciljeve i potencijal za sticanje uvida na ukrštanje epidemije COVID-19 i opioidne epidemije.

Procjenjuje se da je u SAD-u 2019. godine bilo 1.6 milijuna ljudi s opijatskom ovisnosti, od čega je samo 18.1% dobivalo terapiju. Da bi riješili ovaj problem, NIH je u maju 2019. najavio plan kako će uložiti više od 350 milijuna USD za podršku višegodišnjoj studiji HEALing Communities, multicentričnom istraživanju koje će ispitivati uticaj integriranog seta praksi utemeljenih na dokazima na smanjenje smrtnosti zbog predoziranja opioidima za 40% kroz tri godine u zajednicama koje su pogođene opioidnom krizom.

Najveća studija ove vrste, HEALing Communities Study (Helping to End Addiction Long-termSM Initiative), dio je napora više agencija na čelu s NIH da se ubrzaju naučna rješenja za zaustavljanje nacionalne opioidne krize. Rezultati studije imaju za cilj primjenu najboljih praksi prilagođenih potrebama lokalnih zajednica kako bi se povećao broj ovisnika koji primaju supstitucijsku terapiju, prevenirale smrti od predoziranja opioidima i smanjilo propisivanje visokorizičnih opioida, stvarajući model za suzbijanje nacionalne opioidne krize.

Studija HEALing Communities ispituje uticaj naučno utemeljenog pristupa u 67 zajednica u četiri savezne države kako bi se olakšala provedba praksi utemeljenih na dokazima u različitim okruženjima, poput primarne zdravstvene zaštite, bolničkih hitnih odjela, domova zdravlja, centara za liječenje ovisnosti i zatvorskih ustanova. Sastavni dio dizajna studije jest ispitivanje uticaja angažmana državnih i lokalnih vlasti, kao i ustanova od javnog interesa poput policije, vjerskih organizacija i škola.

Studija će pratiti rad zajednica oko povećanja broja osoba koje primaju lijekove radi opijatske ovisnosti, povećanja zadržavanja na liječenju dužem od šest mjeseci, pružanju usluga podrške oporavku, proširenju distribucije naloksona, lijeka koji se koristi u slučaju predoziranja opioidima i smanjenju propisivanja visokorizičnih opioida.

Državni i nacionalni izvještaji ukazuju na zabrinjavajući porast predoziranja opioidima i smrtnih slučajeva od početka COVID-19. Studija HEALing Communities pruža jedinstvenu priliku za razumijevanje posljedica ukrštanja epidemije COVID-19 i opioidne epidemije u ruralnim i urbanim zajednicama.

 

Izvorni članak: Chandler RK, Villani J, Clarke T, McCance-Katz EF, Volkow ND. Addressing opioid overdose deaths: The vision for the HEALing communities study. Drug Alcohol Depend. 2020;217:108329.