18.08.2023.SAD: Šta uraditi kada se osećate zaglavljeni u zavisnosti

Postoji nekoliko različitih strategija oporavka koje možete da primenite kako biste se oslobodili

 

Autor Patrick McElwaine, Dr.Psihologije

 

Šta možete da učinite onda kada se osećate zaglavljeno u svojoj depresiji i zavisnosti? Na to je teško odgovoriti. Zaglavljivanje čini da izgleda kao da nema načina da se krene napred. Ako ne prisustvujete sastancima 12 koraka, ne idete kod terapeuta, ne bavite se aktivnostima u kojima ste nekada uživali, ne možete da ustanete iz kreveta i nastavljate da koristite drogu i alkohol, sve to može učiniti da se osećate zaglavljeno. Misli i osjećai povezani sa ovom inercijom mogu biti hendikepirani.

 

Dakle, kako možete izaći iz toga? Evo nekoliko pristupa:

 

Bihevioralna aktivacija 

 

Što je bihevioralna aktivacija? To je intervencija kognitivne bihevioralne terapije (KBT) koja se fokusira na ponašanje u kojem ste uživali u prošlosti i pozitivno je za vaš oporavak. To su svakodnevne aktivnosti samonege, čak i ako vaše misli nisu u skladu sa “željom” da se uključite u ovakva ponašanja. Cilj aktivacije ponašanja je smanjenje izolacije i izbegavanja, koji mogu da pogoršaju simptome povezane sa zavisnošću i depresijom.

 

Nisam želeo da se suočim ni sa čim, ali su me svejedno ohrabrili da prisustvujem sastancima 12 koraka i terapiji.

 

Lažirajte dok ne uspete 

 

Ova izjava izaziva određene kontroverze. Možda ćete videti komentare na društvenim mrežama da je ovo “savet za smeće”, da koliko god bio dobronameran, može poslati negativnu poruku nekome ko je na početku oporavka. Sa moje tačke gledišta, to nije negativan savet. Kažem ljudima da mi je to pomoglo kroz moje vlastite borbe i rani oporavak. Nisam želeo da se suočim ni sa čim, ali su me svejedno ohrabrili da prisustvujem sastancima 12 koraka i terapiji. Rečeno mi je: “U redu, ne želiš to da učiniš, ali moraš da ideš. Laži dok ne uspeš.”

 

Suportivne intervencije i iskustva mogu vam pomoći u vašem oporavku, čak iako ne mislite da ste spremni za njih.

 

Prisustvovao sam tim sastancima i išao sam na terapiju, iako se nisam osećao kao da tu pripadam. Nisam mislio da ću biti uspešan. Pokušao sam ovo pre i nije upalilo. Ali onda se nešto dogodilo. Nisam siguran šta. Možda je slušanje priča drugih ljudi koje su bile povezane sa mnom ili samo prisustvo na sastanku ili terapiji povećalo moje šanse da budem trezan te večeri i sve je počelo da mi se čini drugačije. Iako je trebalo vremena, nešto mi je kliknulo. Takođe, u kontekstu bihevioralne aktivacije, lažiranje dok nisam uspeo, omogućilo mi je da se uključim u iskustva koja su me izvukla iz izbegavanja i izolacije. Pouka? Suportivne intervencije i iskustva mogu vam pomoći u vašem oporavku, čak i ako mislite da niste spremni za njih.

 

Slušanje 

 

Rečeno mi je na početku oporavka, a ja to sada govorim svojim klijentima, kada ne želite da odete na sastanak 12 koraka, terapiju, u šetnju i tako dalje, tada vam je najpotrebnije da idete. Takođe sam morao da počnem da slušam druge u svom životu kada se svelo na: “Izgleda da ti treba sastanak.” Još uvek to čujem od svoje žene kad me vidi da se lako iznerviram ili uznemirim. I da, slušam je i odem na sastanak (pametan sam muž).

 

Nisam želio da radim nešto što je zdravo za mene i za što sam imao gomilu izgovora da to ne učinim. Stvari su se počele da se menjaju onda kada sam shvatio da to moram da učinim.

 

To mi je bilo teško na početku mog oporavka, posebno tokom godina povratka bolesti. Ne bih želio da radim nešto što je zdravo za mene i za što imam gomilu izgovora da to ne učinim. Stvari su se počele da se menjaju onda kada sam shvatio da to moram da učinim. Kad bih od supruge čuo nešto konstruktivno o potrebi za sastankom, otišao sam, umesto da se svađam. Verujem da je to bilo vrlo korisno za moj oporavak i video sam da takve smernice pomažu i drugima u oporavku.

 

 

 

Terapijske intervencije 

 

Terapija, grupe podrške i lekovi mogu biti od velike pomoći u lečenju i oporavku od depresije i zavisnosti. Pronalaženje pravog terapeuta moglo bi da potraje, ali nemojte odustati. Možda će trebati nekoliko terapeuta dok pronađete onog sa kojim ćete se osećate ugodno u deljenju svoje priče i smerom vašeg lečenja. Postoje mnoge grupe za podršku, a i potraga za njima bi mogla da potraje neko vreme. Ali verujem da su terapija i grupe podrške važni za povećanje društvene povezanosti i smanjenje izbegavanja i izolacije. Lekovi takođe mogu biti važan deo u jednačini oporavka.

 

Patrick McElwaine, Dr.Psihologije, poznat je kao “Dr. Mac” svojim klijentima, studentima i kolegama. Ima vlastitu savetodavnu praksu, predaje psihologiju savetovanja na Pennnsylvania Holy Family univerzitetu, fakultativni je član Beck instituta i član upravnog odbora Bucks County National Alliance on Mental Illness (NAMI). Svoju kolumnu redovno objavljuje na TreatmentMagazine.com.

 

 

Izvor:  https://treatmentmagazine.com/what-to-do-when-you-feel-stuck-in-addiction/