18.11.2022. Srbija: Održan Drugi regionalni forum o zavisnosti i oporavku od droga

18.11.2022. Srbija: Održan Drugi regionalni forum o zavisnosti i oporavku od droga

 

Od 08.11. – 10.11.2022. godine, u hotelu Mona Plaza u Beogradu, održan je Drugi regionalni forum o zavisnosti i oporavku od droga. Organizatori i domaćini ovog značajnog događaja bili su udruženja Proslavi Oporavak iz Bosne i Hercegovine, Preporod iz Crne Gore, Izlazak iz Srbije i Kancelarija za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije. Forum je održan u okviru regionalnog projekta Biram Oporavak pod pokroviteljstvom Svetske federacije protiv droga.

 

Na forumu je učestvovalo preko 200 profesionalaca iz oblasti zavisnosti i oporavka, te predstavnika relevantnih javnih institucija, kao i nevladinog sektora. Učesnici su imali priliku da čuju o primerima dobre prakse, kao i o mnogobrojnim istraživanjima zasnovanim na dokazima koje su prezentovali ugledni stručnjaci iz Evrope i regije. Sam forum bio je fokusiran na oporavak od zavisnosti, ali se govorilo i o aktuelnim temama poput tretmana u klinikama, trenutnim liberalnim politikama o drogama i njihovoj implementaciji, novim zavisnostima, kao i stigmi koja je zastupljena među profesionalcima koji rade u ovoj oblasti.

 

Nakon Prvog regionalnog foruma održanog u novembru 2019. godine, ponovo se pokazalo koliki je značaj ovakvih regionalnih događaja i koliko je bitna razmena najboljih praksi i iskustava, umrežavanje, jačanje partnerstava, kreiranje novih inicijativa, pronalaženje rešenja koji bi mogli doprineti smanjenju ponude i potražnje za drogama, poboljšanju usluga osobama zavisnim od droga u procesu oporavka, te promociji oporavka od zavisnosti koja je i dalje zbog same stigme velika nepoznanica.

Forum je od svog početka, kada je otvoren svedočanstvom devojke čija je majka dugo godina bila zavisna od heroina, pa do samog kraja obilovao kako značajnim naučnim podacima, tako i emocijama, a što je pokazalo koliko svi mi bez obzira na iskustvo, godine staža i profesionalizam trebamo da se saosećamo, pomažemo  i podržavamo kako bi osobe zavisne od droga ušle u proces oporavka, napredovale u istom i time doživele sopstveni razvoj koji zasigurno može da utiče na smanjenje potražnje droga i stigme prema ovoj problematici uopšteno.

 

Za više informacija o događaju posetite link: 2. Regionalni forum o ovisnosti i oporavku – Biram Oporavak