Održan sastanak u Bačkoj Palanci

Udruženje Izlazak je uz podršku Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije organizovalo multisektorski sastanak u cilju formiranja multidisciplinarnog tima.

Sastanak je održan u prostorijama opštine Bačka Palanka 26.10.2021. godine, kom su prisustvovali predstavnici državnih institucija i organizacije civilnog društva koje u svojoj nadležnosti obuhvataju problem zloupotrebe droga.

Predstavnici pomenutih organizacija i institucija već su se uglavnom poznavali, s obzirom da na lokalu sarađuju uspešno po mnogim pitanjima. Ovog puta, okupili su se oko interesantne teme, a to je kako svi zajedno – umreženi, mogu biti podrška u borbi protiv zavisnosti.

Sastanak je otvorio zamenik predsednika Opštine Bačka Palanka Mita Lačanski, koji je prilikom obraćanja prisutnima izrazio zadovoljstvo zbog iniciranja multisektorske saradnje, za koju smatra da je neophodna u oblasti borbe protiv droga.

Multisektorski sastanci predstavljaju efikasno sredstvo u razmeni informacija i problema, kao i prilagođavanju naredne Strategije za zloupotrebu droga potrebama s kojima se nadležne institucije susreću na terenu.

Predstavnici lokalne samouprave i organizacije civilnog društva koje deluju u oblasti borbe protiv droga istakli su spremnost i želju za formiranje multidisciplinarnog tima, s obzirom na to da se samo uzajamnim delovanjem nadležnih organa i organizacija u oblasti politike droga može uticati na smanjenje zloupotreba droga na lokalnom nivou. Složni su oko toga da je, mimo finansijskih sredstava i ljudskih resursa, od presudne važnosti to da svaka institucija treba da prepozna svoju ulogu u procesu oporavka osobe koja se nalazi u problemu zavisnosti.

Misija svih nas je da kroz još intenzivnije umrežavanje i zajedničko delovanje omogućimo da se korisnici psihoaktivnih supstanci kroz različite aktivnosti ali i terapijske procese i programe rehabilituju i postanu aktivni i pomažući članovi društva.

 

Autor: Jelena Denčić, klinički psiholog, Udruženje Izlazak