Kancelarija za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije – Održana konferencija povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga i krijumčarenja droga

Kancelarija za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije, 23. juna 2022. godine održala je konferenciju povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga i krijumčarenja droga u Palati Srbija. Naziv ovogodišnje globalne kampanje bio je „Rešavanje izazova droga u zdravstvenim i humanitarnim krizama“.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici nadležnih državnih institucija i nevladinih organizacija koji se u svom radu bave problematikom zloupotrebe droga. U prvom delu predstavljeni su proces sprovođenja projekta „Slušajte pažljivo“, uticaj globalne humanitarne krize na tržište droga i sprovođenje preventivnih programa za vreme iste, kao i uloga medija u prevenciji bolesti zavisnosti i destigmatizaciji zavisnika u oporavku, dok je drugi deo bio posvećen ulozi centra za socijalni rad u pogledu socijalne zaštite ranjivih kategorija, unapređenju kompetencija zaposlenih u socijalnoj zaštiti za rad sa ženama koje su preživele nasilje i korisnice su droga, oporavku od zavisnosti kao kompleksnom socijalnom procesu i značaju terapijskih zajednica u procesu rehabilitacije i resocijalizacije.

Ispred Udruženja za podršku u prevenciji i rehabilitaciji zavisnika od opojnih sredstava „Izlazak“ govorio je njegov predsednik Aleksandar Žugić. Kroz prezentaciju, posebno je istaknut značaj metode ABCD mapiranja, te formiranja multidisciplinarnih timova u lokalnim samoupravama.

Vreme je, potraži pomoć!

Pozovi besplatnu i anonimnu telefonsku liniju 0800 104 100 ili nam se obrati putem e-maila info@izlazak.org