Održan sastanak Multidisciplinarnog tima u Subotici

Sastanak je održan u Plavoj sali Gradske kuće 23.02.2021.godine.

Sastanak je organizovan s ciljem formiranja multidisciplinarnog tima na nivou lokalne samouprave kako bi se izvršilo prikupljanje informacija i iskustava s kojima se suočavaju relavantne institucije u čijim nadležnostima je borba protiv droga.

Na početku sastanka, prisutnima se obratio Jovan Vojnović, predstavnik Kancelarije za borbu protiv droga, poželevši dobrodošlicu i zahvalnost što se većina odazvala pozivu i Gradu Subotici na gostoprimstvu. Nakon uvodnih reči, Jovan Vojnović istakao je da Kancelarija, kao služba Vlade Republike Srbije, učestvuje i prati sprovođenje Strategije za borbu protiv droga u okviru koje je potpisala Memorandum o saradnji sa nekoliko organizacija civilnog društva. Istakao je da je sastanak organizovan u okviru saradnje s Udruženjem „Izlazak“ sa kojim Kancelarija takođe ima potpisan Memorandum o saradnji. Izvestio je da je problem zloupotrebe droga sveobuhvatan problem, te je cilj aktivnosti da se formira multidisciplinarni tim na lokalnom nivou sa svim relevantnim faktorima koji na lokalnom nivou učestvuju u politici borbe protiv droga, nadležnim institucijama uključujući i organizacije civilnog društva, kao i da se od predstavnika institucija koje se bave ovom problematikom dobiju tačni podaci o stanju u gradovima širom Srbije.

S obzirom da to da Aleksandar Žugić ispred Udruženja „Izlazak“ nije bio u mogućnosti da prisustvuje sastanku iz zdravstvenih razloga, puštena je prezentacija putem koje je predstavio Udruženje, ciljeve formiranja multidisciplinarnih timova na nivou lokalne samouprave putem  kojih  bi se  izvršilo prikupljanje informacija i iskustava s kojima se suočavaju nadležne institucije u čijim nadležnostima je borba protiv droga, i unapredila saradnja između njih.

Nakon uvodnog dela, prisutni su prezentovali iskustva i probleme sa kojima se susreću u svojoj struci, kao i predloge na koji način bi moglo da se poboljša njihovo delovanje.

Na kraju sastanka postignut je dogovor među prisutnima da se u narednom periodu izabere koordinator multidisciplinarnog tima kao i predstavnici nadležnih državnih organa, koji će učestvovati u radu multidisciplinarnog tima.

 

 

Autor: Jelena Denčić